Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat een juridische procedure tegen Frankrijk is uitgesteld. Juncker zou zo willen voorkomen dat populisten de zaak gebruiken om punten te scoren tijdens de Franse verkiezingen.

Uber en soortgelijke diensten zijn sinds 2014 illegaal in Frankrijk. Vorig jaar werden er nog twee Franse Uber-bazen opgepakt, onder meer voor het faciliteren van illegale taxidiensten. Uber heeft daarop meerdere klachten ingediend bij de Europese Commissie, omdat de Franse wetten in strijd zouden zijn met Europese afspraken.

Hoewel alle voorbereidingen voor de zaak al klaar zijn, doet Juncker er alles aan om de zaak over te Franse verkiezingen te hevelen, schrijft Politico donderdag op basis van ingewijden. De Luxemburger zou maar liefst vier eurocommissarissen onder hem hebben moeten overrulen.

Hoewel de Europese Commissie de klacht van Uber ook gewoon kan afwijzen, kiest Junckers team volgens een hooggeplaatste ambtenaar voor de ‘zwartedoostechniek’: “Dat betekent dat iets in het laatje van de voorzitter wordt gestopt, en het vervolgens verdwijnt.”

Die moeite zou Juncker allemaal nemen om ervoor te zorgen dat het populisten in Frankrijk niet te makkelijk wordt gemaakt bij de aanstaande verkiezingen in Frankrijk. Uber is voor veel vakbonden en taxichauffeurs in Frankrijk een symbool van globalisering en oneerlijke concurrentie met ‘normale’ bedrijven. De rechtszaak zou het rechts-populistische, anti-Europese Front National van Marine Le Pen – die het al goed doen in de peilingen – alleen maar aan meer stemmen helpen.

Spannend jaar in Europa

Na de Brexit en de verkiezing van Trump zal ook het komende jaar nog in het teken staan van de strijd tussen anti-globaliseringspartijen en 'het establishment'.

Op 4 december gaan de Italianen naar de stembus voor een referendum over het inperken van de macht van de Italiaanse senaat. Als Italië 'nee' kiest, zal premier Matteo Renzi opstappen. Ondertussen staat de eurosceptische partij van komiek Beppe Grillo torenhoog in de peilingen. Hij zal waarschijnlijk een referendum willen waarin Italië mag stemmen om weer een eigen munt in te voeren.

Naast dit Italiaanse referendum, onze eigen Tweede Kamerverkiezingen en de Franse presidentsverkiezingen, zal ook Duitsland in 2017 naar de stembus gaan. Angela Merkel gaf onlangs aan voor een vierde termijn te gaan, waarmee ze de langstzittende Duitse bondskanselier zou worden.

Maar ook in Duitsland doet populistisch-rechts het goed. In september verloor de partij zelfs de deelstaatverkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern, de kieskring van Merkel. De socialistische SPD werd de grootste, en ook de rechtse Alternative für Deutschland (AfD) werd daar groter dan CDU.

LEES OOK: Brexit, Trump: het is nog niet voorbij – deze verkiezingen kunnen de EU opblazen